Casper och räven i sagoskogen

Ibland ska man ha tur med vädret. Lille Casper var inbokad för en barnfotografering i studion med tillägget att om värdet tillät skulle vi ta några bilder utomhus. Vädret har ju dock varit ganska instabilt den här vintern (det är ju inte förrän nu, lagom till påsk, som vi fått ordentlig vinter). Så jag hade väl inte allt för stort hopp om att kunna ta vackra vinterbilder ute.

Men döm om min förvåning när det faktiskt låg snö både på marken och träden när den aktuella dagen kom. Det där med snö på träden är viktigt, mycket av den där riktigt magiska känslan man får av snö ligger i att landskapet verkligen är snöbeklätt. Bara snö på marken ger inte samma känsla tyvärr. Men när lille Casper och mamma Anne-charlotte kom hela vägen från Jönköping så hade vi tur. Snön låg kvar på granarna, och vi gav oss ut med både kälke, barn och räv för att skapa lite magi tillsammans.

Vilken stjärna han är lille Casper! Glad som en lärka och tyckte det var spännande att få sitta på kälken och klappa räven. Vi lyckades fånga några riktigt sagolika bilder ute i snön.
Inne i studion gick fotograferingen minst lika bra. Med stor entusiasm undersökte han väskor, lykta och leksaker. Och vilka leenden sen! Det märks att mamma Anne-charlotte är fotograf för han var allt annat än kameraskygg.

Efter en fotografering skapar jag lite extra magi i datorn – vackra snöflingor som dalar ner och eldmagi som glittrar runt lyktan. För mig är redigeringen lika viktig som själva fotograferingen.  Det ena kan varken ersätta eller rädda upp det andra – bägge två måste bli rätt. Ett bra ljussatt foto, med rätt förutsättningar, rekvisita, omgivande miljö och fångat i rätt ögonblick – det är ett bra foto. Med hjälp av datorn kan jag redigera det för att nå nästa höjd, för att skapa konst och göra det precis så som min vision i huvudet är. Redigeringen är ett sätt för mig att sätta min prägel, förverkliga min vision och skapa riktigt sagolika bilder.

www.fotografmarialindberg.se