Full fräs med Elsie i studion

Barnfotograf Fotograf Maria Lindberg. www.fotografmarialindberg.se Barnfotograf Fotograf Maria Lindberg. www.fotografmarialindberg.se

Sällan blir det så mycket fläkt och fart som när flera syskon kommer in i studion, och sällan blir det heller så mycket skratt och leenden som just då. Föräldrar i all ära, men oftast är det syskon som är allra bäst på att få yngsta barnet att skratta.
När lilla Elsie besökte mig hade hon med sig sina syskon, men de fick hålla sig bakom kameran. Ändå är de en så stor del av dessa bilder – en oerhört viktig del av glädjen i dem. De fick lillasyster att skratta och le. Storasyster gav henne tryggheten som behövdes för att sitta på den uppochnedvända trälåren och både hon och storebror gjorde roliga miner bakom mig rygg. Precis som det ska vara!

Barnfotograferingar är alltid både högt och lågt och som barnfotograf gäller det att jobba fort. Ibland hinner jag knappt hälsa på föräldrarna för jag märker att barnet är på på gång så fort de kommer in i studion. Då är det bara att köra – att stå och vara artiga spiller värdefull tid då barnet är nyfiket och glatt.

Andra gånger kan fotograferingen få vänta lite. Barnet kan behöva känna in platsen och bli trygg innan vi kan köra igång.
När det är storasyskon med är det oftast bara att tuta och köra. Syskonskaran drar in som en lekfull tornado och jag och föräldrarna får försöka styra den där vinden av glädje och lek till rätt plats av studion.  Rätt barn framför kameran, och rätt barn bakom, rätt barn på rätt plats och vänd åt rätt håll. Det lyckas inte alla gånger och inte hela tiden. Men det finns alltid guldkorn att fånga mitt i all den där yviga glädjen.

Och helt plötsligt kan det stanna upp. Barnet funderar över något, blickar inåt sig själv eller ut i något som vi andra inte ser. Då kan man fånga de underbara allvarliga bilderna, de som också är en del av barnets personlighet. Det är barnfotografering för mig – att få bevara en liten person på bild, fånga hur den är just då i det ögonblicket, högt och lågt, kaos och lugn, glatt och allvarligt, alltid lika vackert.

 

www.fotografmarialindberg.se