Att växa av kritik (och inte bli nedtryckt i skorna)

Kritik är ofta jobbigt att få, men är ju samtidigt en viktig del i att utvecklas. För mig som fotograf handlar det ju såklart om bildkritik och det kan kännas tuff när någon kritiserar en bild man själv är väldigt nöjd med.
MEN, det finns bra sätt att hantera kritik och lära sig att utvecklas istället för att nedslås. Den vanligaste formen av bildkritik för mig är genom sociala medier och oftast handlar det om specifika grupper på exempelvis facebook där man kan dela bilder för att få konstruktiv kritik av andra medlemmar i gruppen. Dessa grupper kan vara en utmärkt plats för att växa som fotograf, men de kan också vara en plats där man blir ledsen och nedslagen.

Barnfotografering. Sagofotografering. Fotograf Maria Lindberg. Fotograf Växjö, Tingsryd, Alvesta, Lessebo, Uppvidinge, Älmhult, Kalmar

Här är mina bästa tips för att växa som fotograf genom bildkritik.

  1. Allra först måste du fundera på VARFÖR du vill  dela med dig av din bild. Vill du bara visa upp din bild och få glada tillrop, då ska du dela den på din egna privata facebooksida och i grupper där du känner dig trygg och vet att det är positiv atmosfär.  Instagram är också ett hett tips här. Jag älskar den upplyftande andan på instagram, folk gillar och kommer med snälla kommentarer. Om man inte gillar en bild så struntar man helt enkelt i att kommentera. Det finns säkert, men jag har aldrig sett en elak kommentar på instagram. Om du inte redan har ett instagramkonto – starta ett och börja dela dina bilder – det stärker självförtroendet att få glada tillrop och det är inspirerande att följa andra fotografer man tycker om.
    Men om du känner att du verkligen vill få kritik då ska du gå vidare till punkt 2…
  2. Det finn MASSOR av grupper och sidor på facebook där man kan dela sina bilder, både svenska och internationella. För att välja vilka grupper man ska gå med i bör man läsa deras beskrivningar noga. Fundera på om du passar in – om du är professionell modefotograf är nog inte en grupp för hobbyfotografer med fågelintresse den bästa gruppen för dig. Det brukar också stå i beskrivningen om det är en grupp för hård kritik, en grupp där man kan få råd och stöd eller en grupp mest för att visa bilder. Men det är inte alltid verkligheten följer beskrivningen. Så bläddra även bland inläggen på sidan och se vad folk skriver, verkar tonen trevlig och respektfull? Annars ska du strunta i gruppen oavsett vad beskrivningen säger.
  3. Om du väl valt att lägga en bild i en grupp är det viktigt att komma ihåg följande: Väldigt mycket inom fotande handlar om tycke och smak. Visst finns det tekniska aspekter, skärpa med mera som man kan se mer objektivt på. Men väldigt mycket är subjektivt tyckande. Det betyder inte att dessa åsikter är meningslösa, det betyder enbart att man inte ska ta åt sig och låta sig nedslås av dem. Om du lägger ut en bild som du älskar för att den har så varma toner och någon kommenterar att de hade tyckt att den vore snyggare i mer kalla toner, då kan du bara konstatera att ni tycker olika och det är okej. Om du istället får en kommentar om att bilden hade blivit bättre av att beskäras annorlunda, om personen på bilden suttit annorlunda eller att du fotat i en annan vinkel – då är det värt att fundera på det. Kanske kommer du fram till att du inte håller med i kritiken, men istället för att slå den ifrån dig eller låta den göra dig ledsen så kan du växa av den. Fundera på och testa olika beskärningar av bilden,  testa en annan posering och annan bildvinkel nästa gång du fotar.  Då utvecklas du som fotograf!
  4. Om du får många och/eller hårda kommentarer med kritik så känns det, jag vet. Det är aldrig befogat att vara otrevlig eller taskig. När jag en gång fick ganska hårda kommentarer om att bilder jag hade publicerat var för mörka blev jag ledsen, men efter att ha surat ett tag bestämde jag mig för att testa att ljusa upp dem och ändra och dona med dem. Jag provade olika varianter och i slutändan landade jag i att jag trivdes med mitt mörkare bildspråk. Men hela övningen med att göra olika varianter av bilderna stärkte mig  och gjorde mig tryggare i mitt val av bildspråk.
    Ett annat exempel var elaka kommentarer om dåligt fokus på mina bilder. De stämde inte, men hela den diskussionen fick mig att se över fokusen på ett objektiv som alltid krånglade och det visade sig att både objektiv och kamera behövde en fokusjustering. Jag lärde mig mycket om mina kamera utifrån det, och fick en viktig justering gjord. Inget ont som inte har något gott med sig! 🙂
  5. Ibland ska man strunta i folk som snackar dynga, men ibland kan man även använda deras otrevliga kommentarer till att utvecklas. Gå dock ALDRIG in i en diskussion – det är oftast helt meningslöst. Läs kommentarerna, fundera över dem och om du känner att de är elaka och orättvisa så plocka bara bort bilden så slipper du vidare diskussion (och gå ur gruppen, det finns andra bättre grupper med en stöttande stämning).